torcalTorcal1El Torcal de Antequera is een bijzondere plaats die u doet verrassen met zijn rare en gevarieerde vormen waarin de kalkstenen rotsen door wind en water geërodeerd zijn in de loop van duizenden jaren.

Gelegen in de provincie Málaga in Andalusië, 8 kilometer ten zuiden van Antequera en op slechts 50 kilometer ten noorden van Málaga is Natuurpark El Torcal gemaakt van kalksteen dat is ontstaan tussen de 250 en 150 miljoen jaar geleden en was toen een plek waar op dat moment een zeer lange doorgang was die aansloot op zee vanaf de Golf van Cádiz tot aan Alicante, dus vanaf de Atlantische Oceaan tot Middellandse Zee.

De rotsen

De rotsen vormden hier oorspronkelijk de zeebodem en zijn in miljoenen jaren langzaam veranderd. De uitbundige flora en fauna vormen een toegift op deze prachtige plek, die beschouwd wordt als uniek in Europa. El Torcal was ook de woonplaats van de prehistorische mens. Overblijfselen van deze neolithische bewoners zijn op verschillende plaatsen gevonden, waarvan de belangrijkste Cueva del Toro is.

Flora en fauna

VosEl Torcal was het eerste Andalusische beschermde natuurgebied (in 1929) en in 1978 werd het uitgeroepen tot natuurpark. Sinds 1989 wordt het erkend als plaats van belang met met betrekking tot de flora en fauna. De bomengroei in het El Torcal Natuurpark is typisch voor bergomgevingen en bestaat uit esdoorns, vlierstruiken, eikenbomen, meidoorns en sleedoorns, afgewisseld met ander plantenleven, waaronder tijm, klimop, varens, mos, pioenen en irissen. Als het om de dierenwereld gaat, kent het gebied zo’n 150 verschillende soorten amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, waaronder verschillende soorten berggeiten, vossen, bergkatten, hagedissen, schorpioenen, slangen, spinnen et cetera. Vele gieren, arenden, adelaars, sperwers, gierzwaluwen, valken en andere vogels zoals uilen treft u aan in dit gebied. De plaats is uitgeroepen tot beschermd gebied voor vogels.

Wat is er te doen?

De Junta de Andalucia verklaarde 20 km2 van El Torcal in 1978 tot een beschermd natuurpark en tegenwoordig trekt het park jaarlijks meer dan 120.000 bezoekers.

Er zijn 3 wandelroutes:

Een groene route van 1,5 kilometer en een gele route van 3 kilometer die respectievelijk in drie kwartier en anderhalf uur belopen kunnen worden. Voor de serieuze natuurliefhebber is er ook nog een 4,5 kilometer rode route.

Al op enkele plaatsen van het bezoekerscentrum wordt u verrast op het schitterende uitzicht bij de Mirador de las Ventanillas. Vanaf dit punt ziet men bij helder weer de Costa del Sol en zelfs de kust van Afrika.

Openingstijden: Het bezoekerscentrum met museum en restaurant is dagelijks open van 10.00-19.00 uur (1 april-30 sept) en 10.00-17.00 uur (1 okt-30maart). Op drukke dagen is er een busverbinding vanaf een lager parkeerterrein.

Hoe er te komen

Vanaf de kust rijdt men via de ringweg van Malaga richting Sevilla en ter hoogte van Casabermeja neemt u de afslag naar Villanueva de la Concepcion. Vanuit dit dorpje ziet men het bergmassief al liggen en is het toch nog zo’n 11 kilometer over een goed geasfalteerde weg tot u op 1100 meter boven het zeeniveau het bezoekerscentrum van El Torcal bereikt.