Garganta del ChorroEl Chorro

Met meer dan 1.000 klimroutes is het er een eldorado voor bergbeklimmers en alpinisten uit heel Europa. De Garganta del Chorro is een diepe kloof die wordt omringd door honderden meters steile rotswanden. Hier bevindt zich ook de beroemde Caminito del Rey, (het Koningspad) één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Alleen al bij de aanblik van het drie kilometer lange wandelpad dat deels tegen de hellingen is gespijkerd, krijg je hoogtevrees. Het pad werd aan het begin van de twintigste eeuw aangebracht voor de aanvoer van materiaal voor de bouw van een stuwdam, el Conde del Guadalhorce, later werd het een wandelpad van Alora naar Campillos door de El Chorro kloof. De voormalige Caminito del Rey werd echter in 1905 gesloten omdat er teveel ongelukken gebeurden. Wat sommige waaghalzen en bergbeklimmers er overigens niet van weerhoudt het pad te gebruiken (zie het angstaanjagende filmpje hiernaast!). Rondom El Chorro zijn volop minder gevaarlijke wandelroutes, een aantal daarvan vind je hier.

Camino del Rey, spectaculair filmpje.

Restauratie
In 2006 heeft de Junta de Andalucia een paar miljoen beschikbaar gesteld voor de restauratie van het pad. De werkzaamheden zouden in 2011 aanvangen, maar de onderhandelingen zijn nog steeds gaande. Haast is geboden want volgens eerdere afspraken zou het vernieuwde pad in 2015 klaar moeten zijn. Begin 2010 verongelukte een Zwitserse bergbeklimmer door een val van zes meter. Hij was het zesde dodelijke slachtoffer in twaalf jaar.

Stationnetje
Voor de bezoeker die niet van klimmen maar wel van wandelen houdt is er genoeg te zien in en rond de kloof. De omgeving is wonderschoon. El Chorro ligt aan de treinverbinding van Malaga naar Bobadilla en bij het leuke gelijknamige stationnetje van El Chorro is een klein terras.

Guadalhorce:  Picknicken aan mooi meerEmbalse van Guadalhorce

Voor een break en/of picknick, rijd je via een schitterend berggebied door naar de Embalse del Conde del Guadalhorce (mooi meer) in een vredig landschap. Vooral eind van de middag is het hier erg mooi. Ook kun je hier kano’s huren. Bij Camping Los Ardales het gehele jaar door (waarschijnlijk). Langs het meer bevindt zich restaurant “El Kiosko” waar je lekker kunt eten.

Het grootste gedeelte van deze tekst komt van de site van Ontspanjehier.