Wandelen vanuit Ojén

Ojén is één van de witte dorpjes in de Sierra de las Nieves waar u prachtige wandelingen kunt maken in de ongerepte natuur. Dit is een ideale bestemming voor wie een strand-zon vakantie wil combineren met mooie dagtochten in het achterland.

De beste wandel periode is uiteraard het voor- of najaar wanneer de temperaturen nog enigzins draaglijk zijn. In de zomermaanden wanneer het kwik boven de 30° uitloopt zijn de toch wel lastige bergwandelingen minder aan te raden.

Omdat de bergen direct vanaf de Costa del Sol omhoog rijzen ziet het er allemaal erg indrukwekkend uit. Door het ruige, geaccidenteerde terrein is er slechts een klein gedeelte gecultiveerd waardoor de natuur in al haar schoonheid en ongereptheid te bewonderen is.

De wandelmogelijkheden hier zijn nagenoeg onbeperkt. Hagelwitte dorpjes als Istan en Ojen zijn ideale vertrekplaatsen voor dagtochten. Veel wandelingen zijn gemarkeerd maar deze markering kan her en der nogal eens stroef lopen. Een Wandel GPS is op de lastiger wandelingen handig. De GPS wint de laatste jaren enorm aan populariteit, ook mede door de vele andere outdoor activiteiten die je er mee kunt ondernemen zoals Geocachen (schattenjacht). In de Sierra de las Nieves zijn verschillende caches te vinden, voor kinderen een mooie uitdaging om het wandelen nog spannender te maken. Voor een uitgebreide uitleg wanneer u wilt geocachen in Andalusie is er een startershandleiding.

Wandelen rond Ojén

Rondje vanuit Ojén naar El Cerezal

Een wandeling die makkelijk is om te doen vanuit Ojén is die bergopwaarts naar het park El Cerezal. En terug door het dorpje eindigend op het Plaza Andaluz. Hier is voldoende gelegenheid voor een heerlijke taps-lunch.

Wandelingen vanaf Juanar (Ojén)

Veel wandelingen starten bij Refugio de Juanar, zowel korte als langere wandelingen. U rijdt hier naar toe vanaf het dorp in ongveer 10 minuten.

Wandeling naar mirador Marbella (1½ uur heen en terug)

Een prachtige korte gemakkelijke wandeling loopt naar een mirador die uitkijkt over Marbella.

Wandeling naar Marbella La Kaskade (3½ uur, één kant op)

Deze wandeling start vlakbij het eindpunt van de vorige. U loopt naar beneden met zicht op de zee en eindigt bij restaurant La Kaskade. U dient wel iets te regelen met vervoer naar Juanar en vanaf La Kaskade.

Rondwandeling El Pozuolo (3 uur).

Routebeschrijving

Beklimming van de Concha (1215 m), de hoogste berg bij Marbella.

ConchaHeftig (5 à 6 uur). Vanaf hier heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, Gibraltar, Marokko en de Sierra Nevada. Routebeschrijving

 

Wandelen door de rivier

In de zomer maanden, wanneer het te warm is om een flinke bergwandeling te maken, biedt de omgeving een aantal spectaculaire wandelingen door rivieren.

Wandelsites

Meer wandelingen in de buurt van Ojén en Marbella vindt u op de site van MarbellaTrails.

Wandelingen in de buurt van het schilderachtige plaatsje Casares, via casareswalks.

Wandelingen in de buurt van Istan.

De meest spectaculaire wandeling van de buurt bevindt zich bij El Chorro, alleen voor waaghalzen: El camino del Rey!